Zonder handen geen Robot

Veel maak- en assemblageprocessen kunnen niet meer zonder robots. Het levert enorm veel voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan continue productiviteitsverbetering en een snellere time-to-market die door robots en cobots gerealiseerd worden. Robotisering is van strategisch belang. Robotisering ontwikkelt zich razendsnel en ondernemers kunnen met relatief kleinere investeringen en stapsgewijze integratie hiervan vrij snel de vruchten plukken.

Maar helaas blijkt in de praktijk dat er minder aandacht wordt besteed aan service en onderhoud van de robot of cobot terwijl het onderhoud van deze machines van cruciaal belang is voor hun optimale werking. Preventief onderhoud speelt hierbij een sleutelrol.

 

Behoud van productiviteit

Preventief onderhoud, is onderhoud dat routinematig wordt uitgevoerd om de kans op uitval van apparatuur te verkleinen. Het wordt gedaan terwijl de apparatuur in goede conditie is en voordat er een storing heeft plaatsgevonden. Daarmee kunnen ook vroege tekenen van een defect worden geïdentificeerd om het risico van ongeplande storingen te minimaliseren. Robots of cobots die goed worden onderhouden functioneren efficiënter. Elk component blijft optimaal werken, wat leidt tot een hogere productiviteit en minder tijdverlies door technische problemen.

Kostenbesparing

Het lijkt paradoxaal, maar toch is het waar. Investeren in effectieve service en onderhoud op robots of cobots is kostenbesparend. Juist in de industrie is het verminderen van operationele kosten een speerpunt. Wachten tot er iets misgaat, leidt onvermijdelijk tot duurdere en ingewikkelde reparaties in de toekomst. Door potentiële problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken, worden grotere storingen en de daarmee gepaard gaande kosten, door bijvoorbeeld uitval van productie, extra personeel, vermeden.

Veiligheid

Wij streven naar 100% ongeval vrij. Veiligheid is altijd ons uitgangspunt, zowel voor onze medewerkers als medewerkers van de klant. Daarom stellen we hoge eisen aan een veilige werkomgeving, óók voor robot of cobot. Goed onderhouden robot of cobot hebben minder kans op uitval. Vroegtijdige probleemdetectie van de diverse veiligheidssystemen zorgen voor een soepele, veilige werking van de robotof cobot.  

Innovatie en verbetering

Industriële prestaties vragen om een continu proces van optimalisatie. Techniek wordt steeds slimmer. Preventief onderhoud biedt de mogelijkheid om verbeteringen aan te brengen. Tijdens onderhoudssessies kunnen technici  (zowel softwarematig of mechanisch) uitvoeren of nieuwe technologieën integreren, waardoor de robot niet alleen wordt onderhouden, maar ook wordt verbeterd en veiliger wordt (denk bv aan cybersecurity).

Duurzame robotica

In het kader van duurzaamheid wordt veel gesproken over een circulaire economie. Een belangrijk aspect van een circulaire economie is het goed omgaan met grondstoffen. Naast onder andere ‘reduce’ en ‘reuse’ is ook ‘repair’ een belangrijke pijler in de zogeheten ‘R-strategieën’ die worden gebruikt in een circulaire economie. Het gaat daarbij om reparatie en hergebruik van productonderdelen. Door regelmatig preventief onderhoud wordt slijtage en veroudering van onderdelen vertraagd, wat ervoor zorgt dat de robot langer meegaat. Bovendien werken goed onderhouden machines efficiënter en verbruiken minder energie waardoor de ecologische voetafdruk kleiner wordt. Daarmee levert preventief onderhoud een duurzame bijdrage aan de circulaire economie.

Specialisten

Om robots veilig en effectief te onderhouden is specifieke expertise vereist. Kennis van de technische details, operationele processen en veiligheidsrichtlijnen is essentieel. Specialisten kunnen potentiële problemen inschatten, de juiste onderhoudsprocedures toepassen en eventuele reparaties correct uitvoeren. Dit voorkomt het risico op fouten, onjuiste handelingen of zelfs ongevallen, wat vervolgens weer kan leiden tot storingen, hogere kosten en productie-uitval. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het steeds moeilijker om specialisten in eigen dienst te krijgen en te houden. Door te werken met gespecialiseerde partners zoals De Jong Engineering, die bovendien 24/7 klaar staan voor het geval dat er toch iets misgaat, ben je altijd verzekerd van de juiste kennis en onderdelen.

 

 John van Luijn (auteur). Ik heb een ruime ervaring in de techniek en heb als filosofie: “laat techniek vóór je werken”. Robotisering en cobotisering bieden eindeloze mogelijkheden voor het verbeteren van industriële prestaties. Samen met de klant kijken wat het beste past en met een focus op service en onderhoud, zorgen we ervoor dat de techniek ook écht blijft werken, 24/7.

Wilt u werken met de Jong engineering?

Neem dan nu contact met ons op om kennis te maken, en persoonlijk advies te krijgen.

mechatronicus